Hoppa till innehåll

Så lyckas du hålla en hälsosam kost

  • av

Att äta hälsosam mat är viktigt ur flera perspektiv. Det är inte alltid enkelt att upprätthålla en hälsosam kost när tiden på vardagarna är knapp. Men genom att göra små förändringar hela tiden som blir hållbara vanor är det lättare att kunna hålla den hälsosamma banan. När tiden tryter på riktigt och du står handfallen kan du alltid beställa sushi till middag. Eftersom sushi innehåller en hel del fisk är det rätt så nyttig hämtmat. Det är flera gånger hälsosammare än en pizza. Det finns mängder med olika varianter av sushi, det finns i princip något för alla. Du kan även njuta av riktigt god sushi på helgen när du vill vara lite ledig från matlagningen men ändå äta bra och nyttig mat.

Fokusera på att äta frukt och grönt

När du ska förändra din kost ska du göra det i små steg för att det ska bli hållbart. Om du helt plötsligt bara börjar dricka gröna smoothies och sallader kommer det inte hålla särskilt länge. Istället för att tänka på vad du inte får äta ska du istället fokusera på vad du ska addera till din kost. Att äta mer frukt och grönsaker är en sak som du kan börja med. Olika frukter och grönsaker innehåller massor av bra näringsämnen. Du får bland annat vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfibrer. Allt det behöver kroppen för att fungera som den ska. Sedan kan du byta ut ditt fett till bra fetter.

Ät mer baljväxter istället för kött

Att minska ner på det röda köttet är ett bra val, både för hälsan och miljön. Du kan med fördel ersätta köttet med baljväxter av olika slag. Det finns massor med mat som du kan laga med kikärtor, linser och olika bönor. När du äter mer näringsrik mat som ger kroppen det den faktiskt behöver kommer du med stor sannolikhet att minska ditt sötsug. Att minska på intaget av så kallad utrymmesmat är bra att försöka med. Det är livsmedel som exempelvis chips, godis och processade bakverk. För att inte riskera att falla för frestelsen är det en bra idé att inte köpa hem sådant. Med det sagt betyder det inte att du inte kan äta bullar och fikabröd. Det är dock bra att hålla nere mängden och göra det vid väl valda tillfällen. Att äta hälsosamt är inget som du riktigt kommer i mål med utan det är ett livslångt projekt.