Hoppa till innehåll

Knäckebröd – en naturlig del till mat och dryck

  • av

Knäckebröd är inte bara typiskt svenskt, det ingår per automatik i svensk husmanskost. Ofta är brödet något man tar för givet vid tallriken, men sanningen är den att knäckebröd också adderar en fantastisk krydda! Är du finsmakare? Eller vill du ha det extra knapriga, goda och kanske kryddade inslaget i din måltid? Då ska du välja ett gott knäckebröd!

Knäckebrödet – ett utvecklat smakrikt bröd

Det riktigt goda knäckebrödet kommer från Wasa och har tillverkats sedan år 1919. Knäckebrödet har haft en nästan otrolig utveckling över de senaste hundra åren där de sista tio-tjugo åren medfört mängder av smakinnovationer. Har du inte provat Wasas knäckebröd behöver du göra det! Detta är ”bröd-teknik” i sitt esse!

Höjer smaken till mat och dryck

Knäckebrödet har en smakförhöjande dryck både till maten och drycken – välj ett lätt kolsyrat porlande vatten, eller ett lite ”rundare” vin som gifter sig fint med det knäckebröd du valt. Det handlar mycket om vilken ”crunch” eller knaprighet du väljer, samt vilken krydda eller smakupplevelse du vill ha från brödet.

Vad finns det hos Wasa bröd?

Det finns en smak för varje smaklök, det klassiska klimatkompenserade knäckebrödet i fullkorn är mycket krispigt och utgör basen till knäckebrödssorterna. Eftersom det är neutralt i smaken och det är den speciella krispigheten man söker går det att kombinera med alla sorters frön och till de flesta maträtter. Husmansvarianten inbjuder till många goda kombinationer som en god frukost med någon smaskigt bärig yoghurt eller pålägg med paprika. Mångas favorit är också det lite ljusare frukostbrödet med vallmofrö – dessa frön är helt enkelt supergoda och ger brödet en speciell smak, detta bröd är mera sprött än krispigt. Ett populärt bröd till frukost är också havreknäckebrödet, det har en stor lite luftig konstruktion som krasar ordentligt och är jättegott med olika pålägg.

En annan klassiker är Falu rågrut som är ett mellanljust, kaprigt bröd med en konstruktion av rutor, den finns också i minirut. Rutorna ligger i rad som frasiga luftkuddar och man kan bryta brödet och ha det i youghurt eller mjölk. Sesam, Chiafrön och olika sorters frön har blivit populärt och man väljer frön utifrån vad som passar till måltiden. Sesamknäcke är exempelvis mycket gott till kötträtter, men också till youghurt med någon mild frukt som banan eller vaniljsmak. Chiaknäcke är ett tunt bröd bakat på fullkornsråg som toppats med havssalt och chiafrön – mycket smakrikt.

Naturligtvis finns det även glutenfritt bröd för den som är glutenintolerant – men den största highlighten i TV soffan är ändå Tasty bites. Tänk att man nu kan få hälsosamt knaprigt i godisskålen en lördagskväll. Prova någon av sorterna med havssalt eller med smak av oregano och tomat, lägg i godisskålen, luta dig tillbaka och knapra på!