Hoppa till innehåll

Yrken som hanterar drycker

Det finns inte bara yrken som har med mat att göra på olika sätt utan det finns också yrkesområden inom dryck. Här tar vi upp några av dem.

Säljare på systembolaget

Som säljare på Systembolaget har man ansvar för uppackning, försäljning och kundrådgivning. Man måste kunna en hel del om dryckerna och om en gäst frågar om vad som passar till en viss rätt ska man kunna svara på det.

Bartender

Som bartender blandar man till kalla och varma drycker i en bar. Man kan arbeta på hotell, i restauranger eller på nattklubbar. Bartendern bör gilla att prata med människor och denne ska ha ett sinne för smak. Bartendern måste också kunna en hel del om olika drycker för att kunna skapa nya drinkar, och flera dryckesrecept måste också sitta i bartenderns huvud för att denne ska kunna jobba snabbt.

Sommelier

Som sommelier arbetar man på finare restauranger. Man har hand om viner och annan alkohol. Sommelieren ska dekantera vin, se till att vinerna som serveras är fräscha och denne ska också kunna rådgöra med gästen kring vilka viner som är godast att dricka till vilka rätter.