Hoppa till innehåll

Yrken inom restaurangvärlden

Många tror att det bara krävs en duktig kock för att kunna driva en bra restaurang men så är inte fallet. Det krävs mycket mer än så. Förvisso gör kocken maten men det krävs personal för att den ska komma ut till gästerna, någon ska ta betalt och dessutom måste någon rengöra alla tallrikar, bestick med mera så det finns något att servera på.

Olika yrken kräver olika utbildning

De olika yrken som finns på restauranger kräver lite olika utbildning. Som servitör kan man lära sig en hel del på plats, och som diskare krävs det ingen officiellt utbildning utan då lär man sig i regel i takt med arbetet. Att vara kock kräver dock en hel del erfarenhet och kunskap inom matlagning.

Kock

Kocken har ofta utbildning i matlagning, och denne har i regel arbetat sig uppåt kanske genom att först jobba i snabbmatskök eller storkök. Vissa går också som lärling för att lära sig hur allt fungerar på en restaurang. Det finns även kockskolor som utbildar kockar.

Diskare

Diskaren ser till att allt är rent och fräscht. I regel används stora diskmaskiner där allt körs igenom. Diskaren måste också spola av sakerna, sköta sophantering och kontrollera att allt verkligen är rent innan servering och matlagning.

Servitörer

Servitören bär ut mat till gästen, serverar vin och annan dryck samt tar betalt. Som servitör är man också ofta den som får ta emot eventuella klagomål.

Hovmästare

Det är inte alla restauranger som har en hovmästare men om en sådan finns sköter denne om bordsplacering och välkomnande av gäster. Hovmästaren kan också rekommendera drycker, och olika rätter.