Hoppa till innehåll

Mat och vin tillsammans

  • av

En god maträtt och rätt vin till är svårslaget. När vinet och maten lyfter varandra på ett perfekt sätt får du en matupplevelse utöver det vanliga. Det kan finnas vissa svårigheter med att matcha mat och vin tillsammans men genom att använda några grundläggande tips så kommer du lättare kunna matcha rätt vin till den mat som du serverar. Ett underbart vin som är fantastiskt till huvudrätter är Amarone som bland annat passar till rejäla köttbitar men även bräserade rätter, grytor och vilt. Amarone passar även väldigt bra till olika vegetariska rätter och pastasåser med tomat som bas.

Amarone passar till starka ostar

Ett vin som Amarone passar även utmärkt till många snacks som kan ätas efter maten, som olika ostar och kex. Bäst passar Amarone tillsammans med ostar med en starkare smak som provolone, parmesan eller en vällagrad gorgonzola. Ostarna kompletterar de starka och fruktiga smakerna som finns i vinet, vilket är en perfekt avslutning på en middag.

Umami är en svår smak

Vin och mat kan bli fantastiska tillsammans och lyfta varandra till nya höjder om det är rätt kombination. När du ska välja vin till mat ska du utgå ifrån vilka livsmedel som ingår i maträtten. Till mat med kryddstarka smaker, som asiatisk mat, passar vin med en lägre alkoholhalt bäst. Alkohol kan förhöja smakerna men till de där kryddstarka rätterna kommer ett vin med än lägre alkoholhalt omkring 5,5-11 procent vara bäst. Det kommer att lyfta fram umamin som oftast finns i sådana rätter. Till en mustig svamprätt där umami finns kan ett lättare rött vin vara passande.

Smakrik mat kräver ett kraftigt vin

Ett generellt tips när det kommer till mat och vin är att matcha vin och mat som har liknande egenskaper. Om du har ett djärvt och kraftfullt rött vin passar det bäst med rött kött med en högre fetthalt. Syra kräver också syra, vilket är bra att komma ihåg.