Hoppa till innehåll

Bra hygien är A och O inom all matlagning

Något som troligen alla fått höra sedan barnsben är att matlagning och mat överlag går hand i hand med rena händer. Men hur upprätthåller man egentligen en god hygien i köket och när det kommer till mat?

Få reda på mer om hygien

Hos livsmedelsverket kan man läsa mer om hygien i köket, samt om olika hygienregler och riktlinjer. De flesta gäller för restauranger och olika typer av storkök men de går utmärkt att implementera även hemma i köket. Hos Livsmedelsverket kan man också läsa mer om olika sjukdomar som kan spridas via ingredienser om de inte tillagas på rätt sätt eller rengörs.

Vikten av att tvätta händerna

Bakterier sprids väldigt ofta via händerna och många bakterier vill man absolut inte ha i maten. Det kan kännas onödigt att tvätta händerna en extra gång innan du ska äta eller lagat mat men har du verkligen koll på att allt du tagit i varit rent? Hur många innan dig har tagit i köttpaketen, hur ren var katten och kanske har du precis lagt något i soptunnan. Tvätta också händerna emellanåt under matlagningen. Då riskerar du inte att bakterier eller smuts från ett livsmedel sprider sig till ett annat.

Rengöra grönsaker

Många bakterier dör vid upphettning, men ska du till exempel göra en sallad eller servera tacos värmer du inte upp grönsakerna. Därför är det extra viktigt att skölja grönsaker och frukt mycket väl för att få bort smuts som annars kan orsaka sjukdomar. Många väljer att rengöra grönsaker och andra livsmedel redan innan de hamnar i kylen. Det medför att bakterierna inte ens kommer med dit.

Diska rätt

Att diska rätt är viktigt. Att ha rätt temperatur på vattnet ännu viktigare. Om du har en diskmaskin är det inte fel att diska tallrikar, bestick och skärbrädor i minst 60 grader, gärna ännu varmare för att döda alla bakterier. Diskar du för hand kanske du inte vill ha riktigt lika varmt vatten men ha så varmt du klarar och låt gärna disken ligga i blöt i kokhett vatten ett tag innan du diskar så du är säker på att allt blir rent. Tänk också på att rengöra disksvamp, disktrasa och diskborste med jämna mellanrum. Kör dem gärna med i diskmaskinen!

Hålla rent i köket

Att hålla rent i köket är också viktigt för att det ska vara trevligt att laga och äta mat där. Se till att torka av bänkar, gör rent vit vitvarorna och städa med jämna mellanrum. Se också till att rensa bort sådant som inte används. Kanske har du gamla skafferivaror, frysen kanske har varit överfull länge och kylen kan vara full med saker som inte används. Få bort allt sådant så blir det lättare att hålla rent.