Hoppa till innehåll

Allergi och överkänslighet

Det finns en hel del allergier i samhället och vissa kan vara mer eller mindre allergiska. Några är överkänsliga och kan till exempel bli dåliga i magen om de äter mjölkprodukter. Att ha en allergi mot matvaror och ingredienser är inte så lätt. I regel måste man fråga överallt om det man ska äta kan innehålla en eller annan sak.

Vad kan man vara allergisk mot?

Hos 1177 Vårdguiden kan man läsa mer om olika saker man kan vara allergisk mot. Det är faktiskt möjligt att vara allergisk eller överkänslig mot det mesta och man kan ha flera allergier samtidigt. Det finns till exempel många som inte tål varken gluten eller laktos. Man kan också vara allergisk mot olika grönsaker, nötter eller annat.

Att reagera på mat och ingredienser

När man får en allergisk reaktion på någon mat eller dryck är det i regel allvarligare än om man bara är överkänslig. En allergisk reaktion kan till exempel leda till att man får svårt att andas om man äter ett visst livsmedel. Vissa har så svåra allergier att det räcker med att man känner lukten av något, eller med att det finns spår av ett livsmedel i luften. Vid en överkänslighetsreaktion kan det till exempel börja svida på läpparna, man kan få utslag eller så får man ont i magen när man ätit något kroppen inte riktigt tål.

Hur undviker man att någon drabbas av reaktioner?

Om man ska hålla i en middagsbjudning kan det vara klokt att fråga gästerna om det finns allergier. Att undvika typiska saker som jordnötter och liknande kan också vara bra. Gäller det till exempel laktos- eller glutenintolerans finns det många bra alternativa ingredienser och man kan också köpa färdiga rätter, bröd och mycket annat.

Korsreaktioner

Om man har en allergi kan det också förekomma att man får så kallade korsreaktioner. Är man allergisk mot pollen kan man också få lindrigare reaktioner på till exempel äpplen, persikor och andra frukter. En korsreaktion kan vara svår att förutse och som allergiker kan det verkligen löna sig att vara påläst så man vet lite vad man kan reagera på. Det kan vara klokt att prova sig fram, och har man haft allvarliga reaktioner bör man vara extra försiktig samt alltid ha med sig sin allergimedicin.