Hoppa till innehåll

Alkohol och beroende

Vilken syn man har på alkohol kan variera stort. Vissa anser att alkohol är som vilken annan dryck som helst, andra tycker absolut inte att man ska dricka sprit eller någon form av alkohol alls. I de flesta fall beror alkoholsynen på uppfostran eller på tidigare erfarenheter.

Orsakar alkohol alltid beroende?

Alkohol kan som allt annat orsaka ett skadligt beroende men så måste inte vara fallet. Vissa kan dricka ett par öl varje år och så är det bra med den saken, medan andra faller in i ett beroende och till exempel använder alkohol för att döva ångest.

När en gäst fått för mycket

Om man bjuder på middag och serverar alkohol är det klokt att hålla koll på gästerna. Ser man att någon mår dåligt eller har fått för mycket är det dags att avsluta drickandet för den personen. Spårar det ur helt kan man behöva ringa polisen för att få hjälp och det är jobbigt för alla inblandade.

Tecken på beroende

Typiska tecken på beroende är att man inte själv kan sluta dricka. Man fastnar i en ond cirkel och dricker för att må bättre. Man kan också gömma alkohol och dricka i smyg. Att upptäcka ett beroende är ibland inte helt lätt, och som anhörig ska man inte ha dåligt samvete.